Protozoar giardia

Giardia — un risc pentru sanatatea oamenilor si a animalelor

Flagela protozoar Giardia intestinalis cunoscut anterior ca G lambliaagentul su cauzal, este cel mai frecvent parazit intestinal identificate n Statele Unite i parazit cele mai comune protozoare intestinale izolate n ntreaga lume.

Giardioza reprezinta, de obicei, o zoonoz cu cruce-infectivitii ntre animale i oameni Giardia intestinalis a fost izolat de la scaune de castori, cini, pisici.

Beavers poate fi o gazda rezervor important pentru intestinalis G. Deoarece ingestia de ct mai puine de 10 chisturi giardia poate fi suficient pentru a provoca infecie, giardioza este comun n participanii centru de zi i pacienii instituionalizai n rile dezvoltate.

Intestinalis G este un agent patogen deosebit de important pentru persoanele cu malnutritie, imunodeficiene, sau fibroza chistica. Grupuri cu risc crescut pentru giardioza includ cltorii n zonele endemice foarte, persoane cu imunitate, i anumite barbatii activi sexual homosexuali.

Aceste persoane au fost model protozoar giardia simptomatic. Antigen scaun enzyme-linked protozoar giardia teste sunt de asemenea disponibile.

protozoar giardia

A se vedea workup. Tratamentul standard pentru giardioza const n terapia cu antibiotice. Metronidazolul este antibiotic prescris cel mai frecvent pentru aceasta afectiune, cu toate acestea, protozoar giardia este acum aprobat in Statele Unite si este considerat un agent de prima linie in afara Statelor Unite. A se vedea de tratament.

Un chist intestinalis G este vzut n imaginea de mai jos. O Giardia intestinalis chist. Parazitii intestinali sunt raspanditi ubicuitar, infestarile fiind mai frecvente in zonele cu instalatii de apa deficitare. Diareea, malnutritia, anemia si obstructia intestinala reprezinta cateva din consecintele infestarii cu paraziti intestinali. Helmintii viermii intestinali pot obstrua intestinul, determina sangerari sau interfera cu absorbtia intestinala a substantelor nutritive.

Contextul istoric Giardia a fost iniial observat de ctre von Leeuwenhoek nn lucrarea sa scaun diareice proprii, i a fost descris de Vilem Dusan Lambl n i de ctre Alfred Giard n Numele organismului anterioare, onorarea contribuiile Giard i Lambl, a fost acordat n Dei intestinalis G a fost primul parazit protozoar descris, rolul su ca un organism patogen nu a fost recunoscut pn ndup focare comunitate i dup apariia bolii n turitii care se ntorc din zone endemice.

Fiziopatologie Infectia cu Giardia intestinalis cele mai multe ori rezultatele de la fecal-oral de transport sau de ingestia de ap contaminat. Alimente contaminate este o etiologie mai putin protozoar giardia.

protozoar giardia

Cele mai multe infectii sunt model protozoar giardia. Factori care predispun la infecie simptomatic includ hypochlorhydria, diverse deficiene ale sistemului protozoar giardia, grupa de sange A, i model protozoar giardia malnutriiei. Transféré par Perioada de incubatie medie de sptmni, cu o medie de 9 zile. Durata medie a simptomelor, n toate vrstele variaz de sptmni. Giardia ciclu de via Giardia are una dintre cele mai simple cicluri de via a tuturor parazii umane.

Ciclul de via este compus din 2 etape: 1 trofozoit a se vedea prima imagine de mai joscare exist n mod liber n intestinul subire uman i 2 cu chisturi, care este trecut n mediul nconjurtor. Nr gazde intermediare sunt necesare. La ingestia de chisturi a se vedea a doua imagine de mai josconinute n alimente sau apa contaminata, excystation are loc n stomac i duoden, n prezena de acid si enzime pancreatice.

Trophozoites trece n intestinul subtire unde se multiplica rapid, cu un timp de dublare de ore. Ca trophozoites trece n intestinul gros, nchistare apare n prezena pH-ul neutru i srurile biliare secundare. Chisturile sunt transmise n mediul nconjurtor, i ciclul model protozoar giardia repet.

Antigen Giardia - Synevo

This pathology has most commonly bacterial etiology, such as Enterotoxigen Escherichia coli, Enteroaggregative Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Shigella spp. In most of the cases of TD, diagnose should paraziti hrana based on clinical data and treatment recommendations should be empiric specific and nonspecific.

Nevertheless, it is mandatory that each practitioner be aware and well informed model protozoar giardia only through judicial epidemiologic and fundamental microbiologic analyses taking into consideration their limits there have been developed nowadays, simplified methods for diagnosing and treating TD, but very well adapted to each high risk region. În cazurile mult mai rare, când în apariția DC sunt incriminați paraziții, cel mai protozoar giardia întâlniți sunt: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica și Cryptosporidium spp.

Giardia lamblia, forma chisturi. Giardia lamblia trophozoites n cultur. Trofozoit forma de G lamblia este form de lacrim i a msurilor de micrometri lungime cu micrometri larg.

Trofozoit are o suprafa convex dorsale i protozoar giardia suprafa plan protozoar giardia care conine disc ventral, o citoscheletului rigid protozoar giardia din microtubuli i microribbons.

Trofozoit conine, de asemenea, 4 perechi de flagella, ndreptate posterior, c ajutorul parazit n micare. Dou nuclee simetrice cu karyosomes proeminente produce imaginea caracteristic facelike protozoar giardia apare pe preparatele colorate.

Disc ventral, care este adesea mentionat ca supt sau disc adeziv, ofer parazit cu aderenta puternica, de capturare, i deine abiliti. Cu toate acestea, acest prejudiciu direct este puin probabil ca o cauza a reducerii mai extinse n suprafa microvillus, reducerea n activitile disaccharidase, i anomalii mai pronuntate de arhitectura villous, care sunt observate la giardia. Odat ce gazd este infectat, trophozoites pot s apar n duoden n cteva minute. Protozoar giardia infecie, trophozoites ataai la enterocite prin discul adeziv ventral.

Aceasta se poate ntmpla protozoar giardia prezena a lectin pe suprafaa trofozoit sau prin alte mijloace mecanice. Dup 15 ore, proteine chist de perete model protozoar giardia vizibile. Mecanismul de prejudiciu Mecanismele prin care Giardia provoaca diaree si malabsorbtie intestinale sunt probabil multifactoriala si care nu sunt nc pe impotriva mea elucidate.

Parazitul prezinta doua forme: vegetativa si chistica si se localizeaza in intestinul subtire, mai ales la nivelul  duodenului. Adeziunea de trophozoites a epiteliului a fost demonstrat de a provoca creterea permeabilitatii epiteliale. Giardia-induse de pierderea din domeniul pensulei intestinale suprafa de frontier, villus aplatizare, inhibarea activitilor disaccharidase, protozoar giardia cresterea exagerata eventual a florei bacteriene enterice par a fi implicate n fiziopatologia de giardioza dar nu au fost nc s fie causatively legate de manifestrile bolii clinice.

Marcate sau moderat atrofie parial villous n jejun pot fi observate n seciuni histologice de la persoane asimptomatice care sunt infectate. Model protozoar giardia grade de malabsorbie de zaharuri de exemplu, xiloza, dizaharidegrsimi i vitamine solubile in grasimi de exemplu, vitaminele A si E pot contribui la pierderea substanial n greutate.

Rspunsul histopatologic la giardiaza variaz i imperfect se coreleaz cu simptome clinice. Specii de giardia conin proteinaze tiol-dependente i tiolindependent, care poate gsi substraturi n model protozoar giardia microvillus.

Oricare ar fi mecanismul prin care G daune intestinalis celule epiteliale villous, rezultatul pare s fie n mod constant o rectal cancer query n lungime i cripta proliferarea celulelor cript.

Activarea fiziopatologice a limfocitelor este secundar giardia induse de ntrerupere a intersectii strans epiteliale, care, la rndul su, crete permeabilitatea intestinala. Pierderea functiei de bariera epiteliala este un rezultat de Giardia-induse de apoptoza enterocite. Panaro et al a demonstrat c trophozoites giardia induce apoptoza celulelor prin activarea ambelor ci intrinseci i extrinseci apoptotice, down-regulation al proteinei antiapoptotic Bcl-2, si pana-regulament al proapoptotic Bax.

Aceste constatri sugereaz un posibil rol pentru caspase-dependente de apoptoza in patogeneza giardiaza. Acest mecanism poate contribui la giardia-induse de apoptoza enterocite, deoarece foamete arginin n aceste celule este model protozoar giardia de a provoca moartea celulelor programate. Un alt 5 genotipuri CG sunt gazd specifice.

Unele tulpini apar mai mult biologic potrivit dect alte tulpini. Aceast caracteristic este potential important n patogeneza protozoar giardia. Formular de căutare Doz infecioas este sczut n om; chisturi sunt capabile de model protozoar giardia provoca boli clinice, protozoar giardia 8 din 25 subieci.

Persoan-la-persoan de transport, de multe ori asociate cu igiena precara si salubritate, este un mijloc primar de infecie. Scutec n model protozoar giardia i de splat pe mini inadecvat sunt factori de risc pentru transmiterea de copii infectai.

Copiii care frecventeaz centrele de ngrijire de zi, precum i de ngrijire de zi lucrtorilor, au un risc mai mare de infectie secundara la fecal-oral de transport. Hidro-suportate de transport este responsabil pentru un numr semnificativ de epidemii n Statele Unite, n general, n urma ingestiei de ap de suprafa nefiltrate chisturi giardia reine viabilitatea n ap rece, att timp ct luni. Giardia a fost implicat n 90 de focare n ap Unite ale Americii dincare afecteaza de persoane.

Transmiterea veneric se produce prin contaminare fecal-orala.

Examenul coproparazitologic examinarea materiilor fecale permite evidentierea prezentei oualor de paraziti, a proglotelor sau a parazitilor insisi, facilitand diagnosticul pozitiv. Succesul stabilirii unui diagnostic parazitologic este asigurat de cateva principii de baza : sa se ia in considerare o posibila etiologie parazitara intr-un diagnostic diferential al unei suferinte. Sunt protozoar giardia istoricul si aspectele epidemiologice ale bolii, deoarece riscul dobandirii unei infectii parazitare este legat de ocupatie, atat in cadrul profesional cat si recreational sau de calatoriile efectuate in zonele endemice cunoasterea biologiei parazitilor, a modului de infectare, a perioadei de incubatie, a fiziopatologiei, pentru a putea interpreta datele culese din anamneza, a evalua aspectele clinice si a alege metodele de laborator care evidentiaza cel mai bine parazitul rerspectiv interpretarea rezultatelor testelor de laborator prin prisma aspectelor clinice In cele mai multe infectii parazitare, diagnosticul etiologic se bazeaza pe evidentierea directa a parazitului in produsele biologice, dar si raspunsul gazdei fata de agresiunea parazitara poate protozoar giardia un martor indirect al prezentei parazitului: modificari hematologice, biochimice si imunologice pot orienta diagnosticul sau chiar sa aduca un diagnostic de certitudine anticorpi specifici. Examenul coproparazitologic este recomandat pentru evidentierea unor infectii cu : protozoare: amibiaza, giardioza, coccidioze intestinale helminti : ascaridioza, tricocefaloza, strongiloidoza, teniaze, anchilostomiaza distomatoze hepatice si intestinale, schistosomioze Pentru majoritatea parazitozelor intestinale se indica efectuarea unui examen de control dupa 3 saptamani de la terminarea tratamentului pentru infectii cu protozoare si dupa 1 - 2 saptamani pentru infectiile cu helminti.

De toxiinfecie alimentar epidemii recomandări clinice pentru giardiază fost raportate, cel mai frecvent secundar contaminrii cu alimente infectate-stivuitoare. Epidemiologie Statele Unite ale Americii statisticile Giardia ramane parazit cel mai frecvent identificate n probele scaun. DinG lamblia provocat cel puin 90 de ap n focarele de toxiinfecie de diaree, care afecteaz mai mult de Aceste focare implicate de obicei, sistemele mici de ap cu ap de suprafa netratate sau tratate inadecvat.

Cele mai multe apa-focarelor de toxiinfecie n Statele Unite au avut protozoar giardia n regiunile montane de vest de model protozoar giardia, Muntii Stancosi, Sierra Nevada, Cascadesn cazul n care giardioza trebuie s fie considerat endemic.

Incidena de giardioza este ridicat n rndul persoanelor care tabr i rucsac n statele occidentale montane. Alte grupuri cu risc crescut de infectie includ copii, brbai homosexuali, persoane fizice i cu statele model protozoar giardia de imunoglobuline mostenite sau achizitionate.

Yoder et al au protozoar giardia ca incidenta este mai protozoar giardia in statele din nord, [32]dar aceasta poate fi legat de diferenele dintre sistemele individuale de supraveghere de stat i nu poate reflecta n mod necesar o inciden real model protozoar giardia mare.

Zonele i populaiile cu igiena precara si contactul fizic aproape tind sa aiba rate mai mari de infectie. De transport venerice au fost raportate n rndul homosexualilor, prin directa fecal-oral contaminare. Infecie endemice apare cel mai frecvent din iulie pn n octombrie n rndul copiilor cu vrste sub 5 ani i aduli cu vrste ntre de ani.

Giardia - Traducere în română - exemple în engleză | Reverso Context

Transport asimptomatice poate persista timp de cteva luni. Cele mai multe cazuri sunt raportate ntre protozoar giardia i octombrie i sunt asociate cu sezonul de ap de var de agrement i de camping. Antigen Giardia Synevo Ea continu s fie enteropathogen identificat cel mai frecvent umane protozoare. Rate de prevalen de 0. Este mult mai probabil s fi gsit ca fiind cauza de diaree care apare sau persist dup ntoarcerea acas de la a cltori n regiunile de dezvoltare ale lumii, datorit perioadei de incubatie relativ lung i simptome persistente.

Giardia a fost identificat ca agent cauzal ntr-un procent mare de cazuri n rndul cltorilor n regiunea SanktPetersburg, Rusia, model protozoar giardia cazul n care apa de la robinet este sursa primar.

Examenul coproparazitologic

Populaiile native americane care au reedina pe rezervri pot avea rate ridicate de transport. Giardioza este usor mai frecvente la brbai dect la femei. Protozoar giardia este rar n primele 6 luni de via la copii alptai, dar sugari i copii mici au o sensibilitate crescuta la giardia. Specifice vrstei prevalena de giardioza continua sa creasca prin pruncie i copilrie i ncepe s scad doar n adolescen.

Model protozoar giardia

Giardia Multe dintre epidemii documentate postul de giardia ultimele 2 decenii au originea n centrele de zi.

Majoritatea pacienilor sunt asimptomatice, iar cele mai multe infectii sunt auto-limitate. Giardioza nu este asociat cu o mortalitate, cu excepia, protozoar giardia cazuri rare de deshidratare extrem, n primul rnd la sugari sau copii subnutriti. Mai muli ageni antibiotic sunt model protozoar giardia cu rate de eficacitate buna pentru a scurta cursul bolii, desi rezistenta la medicamente a fost observat n experiena clinic. Model protozoar giardia persist n scaun. Scdere n greutate, deficit de disaccharidase, malabsorbie, iar ntrzierea creterii sunt posibile complicaii.

protozoar giardia

Accentul trebuie pus pe msuri cum ar fi splarea de mn atent dup schimbarea scutecelor. De ngrijire de zi lucrtorilor ar trebui s utilizeze igiena meticuloas i de mn de splat atent pentru a reduce ecartul dintre copii i cu personalul. Educaie de igien personal pentru a reduce persoan-la-persoan de transport n grad ridicat de risc setri, cum ar fi instituiile rezideniale este de ajutor. Pacienii trebuie informai c oral-anal i oral-genital de contact crete riscul de transmitere venerice.

Giardia — un risc pentru sanatatea oamenilor si a animalelor

protozoar giardia Excursionitii i cltori n zone n care boala este endemica ar trebui s fie educai. Pentru informaii educatie pacientului, a se vedea esofagul, stomacul, i Centrul de intestinprecum i Giardiaza.

Simptomele infectiei cronice includ diaree cronic, stare de ru, grea, anorexie i. Diaree cronica sporadice poate continua luni de zile.

Manifestrilor extraintestinale sunt rare i includ manifestri alergice, cum ar fi urticarie, eritem multiform, bronhospasm, artrita reactiva, si boli ale cilor biliare. Majoritatea pacienilor experien de un debut mai insidios de simptome, care sunt recurente sau rezistente. Scaune deveni urt mirositoare, moale, i gras. Diaree vierme strâmb poate alterna cu scaune protozoar giardia sau chiar constipaie.

Scaune nu conin snge sau puroi. Simptome gastro-intestinale superioare, adesea exacerbate de consumul, s nsoeasc modificri scaun sau pot fi prezente protozoar giardia absena unor scaune moi.

Acestea includ crampe superioara si midabdominal, grea, satietate precoce, balonare, eructaii sulfuroase, ardere substernal, indigestie i acid. Simptome constituionale Anorexie, oboseal, stare general de ru, si pierderea in greutate sunt comune. Model protozoar giardia cronic nasal papilloma pain s apar.

Adultii pot prezenta de lung durat cu sindrom de malabsorbie i copii, cu insuficien a prospera. Control medical Examenul fizic nu contribuie la diagnosticul de giardioza. Mai multe despre acest subiect.

Mai multe despre acest subiect