Cancerul gastric, Cancer stomacal

cancerul gastric

Cancerul gastric (cancerul de stomac)

Cancerul gastric ocupă locul patru în clasamentul celor mai frecvente tipuri de afecțiuni neoplazice, pe primul loc aflându-se neoplasmul pulmonar, urmat de neoplasmul mamar și cel colorectal.

Boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de sex masculin, raportul de afectare între cele două sexe fiind de 2 la 1 în favoarea bărbaților.

Dificultăţi de înghiţire a alimentelor; Scădere bruscă în greutate de cauză necunoscută; Icter colorația galbenă a pielii, mucoaselor şi sclerei bolnavului ; Ascită acumularea de lichid în jurul organelor intraabdominale.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică Neoplasmul gastric hpv wart virus infection foarte rar întâlnit în rândul persoanelor aflate sub vârsta de 30 de ani, incidența cancerul gastric a bolii aflându-se peste 60 de ani.

Frecvența crescută a bolii a fost întâlnită în rândul persoanelor a căror grupă de sânge este AII. Leziunile gastrice precanceroase apărute în cadrul următoarelor afecțiuni: polipii gastrici, ulcerul gastric, gastrita atrofică etc.

Infecția cu Helicobacter pylori. Substanțele chimice cancerigene conținute de alimente. Administrarea îndelungată a inhibitorilor secreției gastrice.

cancerul gastric detoxifiere rapida de 3 zile

Bolnavii diagnosticați cu tumoră malignă localizată la nivel gastric, aflată în stadii mai avansate pot acuza dureri abdominale, localizate cu precădere în zona epigastrică, de intensitate variabilă, continue sau intermitente. Durere epigastrică poate fi însoțită de scădere marcantă în greutate, inapetență, vărsături, balonare și disfagie. Examinarea radiologică poate indica apariția diferitelor aspecte patologice, în funcție de tipul morfopatologic de tumoră malignă gastrică rigiditate în cazul tumorilor infiltrative, nișă malignă în cazul tumorilor ulcerative, imagine lacunară în cazul tumorilor vegetante.

cancerul gastric papilloma virus metamedicina

Biopsia gastrică și examinarea histopatologică a fragmentului tumoral sunt două investigații utile pentru confirmarea diagnosticului de tumoră malignă. Tomografia computerizată permite identificarea metastazelor în cazurile de neoplasm gastric avansat loco-regional.

  1. Pastile pentru tot felul de viermi
  2. Papillomavirus d ou ca vient

Determinarea antigenului carcinoembrionar ACEmarker tumoral specific neoplasmului colorectal, dar util pentru monitorizarea postoperatorie a evoluției bolii. Creșterea valorilor ACE în cazul bolnavilor cu neoplasm gastric supuși tratamentului chirurgical, poate semnifica recidiva tumorală. Intervenția chirurgicală radicală este indicată în formele de neoplasm gastric aflate în stadiile incipiente de cancerul gastric, fără complicații, în caz de hemoragie masivă sau perforație.

  • Zunanji paraziti
  • Prin urmare, pacienții pot fi tratați pentru boli benigne, cum ar fi ulcere, înainte ca diagnosticul de ulcer să fie stabilit.
  • Cu timpul insa apar senzatia de satietate precoce, scadere ponderala, pierderea apetitului, arsuri gastrice, dureri in etajul abdominal superior, greturi, varsaturi, disfagie dificultatea de a inghititulburari ale tranzitului intestinal diaree sau constipatie.
  • Tumorile gastrice sporadice se dezvolta printr-un proces ce implica mai multe etape, in care gastrita cronica conduce la atrofie, apoi la metaplazie intestinala si in cele din urma la displazie; tumorile sunt de obicei exofitice, adesea ulcerante si localizate in portiunea distala a stomacului.

Radioterapia poate fi administrată preoperator, pentru a reduce masa tumorală astfel încât să fie posibilă intervenția chirurgicală radicală, postoperator, pentru prevenirea recidivelor tumorale sau paleativ, pentru ameliorarea calității vieții.

Doza de iradiere pentru neoplasmul gastric este de Gray.

cancerul gastric rectal cancer with a colostomy

Chimioterapia poate fi administrată asemenea radioterapiei preoperator, postoperator sau în scop paleativ. Dintre medicamentele citostatice administrate în cazul neoplasmului gastric amintim: 5-Fluorouracilul, Tiotepa, Mitomicina-C.

Mai multe despre acest subiect